Prejavujete lásku správnym spôsobom?


Píše sa rok 1992. Manželský poradca Gary Chapman práve vydal svoju prvú knihu “The 5 Love Languages“. Ako názov napovedá, autor si vzal na mušku spôsoby, akými ľudia prejavujú lásku a súcit. Ďalej sa venuje prípadom, kedy rozdiely v týchto prejavoch spôsobujú vo vzťahoch nedorozumenia. Poukazuje na to, ako nepochopenie druhého môže skončiť konfliktom. Aj keď sa problematika vzťahuje na manželské páry, znalosť týchto prejavov nám môže poskytnúť aj prehĺbenie do duší našich blízkych, kamarátov aj kolegov. Môže nám pomôcť s generačnými rozdielmi a porozumením komplikovaných ľudí. Chapman doposiaľ identifikoval 5 prejavov:

- Fyzický dotyk

- Slovný prejav

- Darovanie druhému

- Láskavosť

- Kvalitne strávený čas

 

Radosť spoznávania tejto teórie spočíva vo všímaní si, ktorý prejav nám je najprirodzenejší a kam zapadajú naši známi. Je však dôležité druhých a seba neškatuľkovať a neposudzovať. Žiaden prejav nie je kvalitatívne lepší než iný a nikto nepatrí do striktne jednej kategórie. 5 prejavov je teda skôr spektrum, na ktorom je drvivá väčšina z nás v sivých odtieňoch. Nie sme rozdelení do extrémov čiernej alebo bielej. To znamená, že pravdepodobne nás poteší každý z prejavov, no jeden z nich nás vždy výrazne viac dojme. Je pre nás výnimočným a ceníme si ľudí, ktorí toto vidia a chápu. Všímať si toto všetko vyžaduje cvik a znalosti, preto je všetkých päť podrobne popísaných nižšie: 

 

Fyzický dotyk

Reč tímu Hug Day. Prejavujeme súcit a šírime radosť objatiami. Dalšie obľúbené zvyky naprieč kultúrami sú držanie sa za ruky alebo potlapkanie po chrbte. Mnohí veria, že náklonnosť k tomuto prejavu sa vzťahuje na skoré detstvo, kedy držanie sa rodičov je pre deti najčastejší spôsob ochrany.

 

Slovný prejav

Presný opak fyzického prejavu. V takýchto prípadoch mnohokrát stačí slovná pochvala, možno aj stručné objasnenie, čo náš druhý urobil tak dobre. Patria sem aj komplimenty a povzbudenia, či už písané alebo vyslovené.

 

Darovanie druhému

Tento prejav by sa dal vystihnúť jedným slovom: symbolika. Ide o myšlienku za darom, o to, čo ním chcete tomu druhému prejaviť a či to vystihuje ich hodnoty. Nejde teda výhradne o cenu alebo bežné, konvenčné dary. Stačí maličkosť.

 

Láskavosť voči druhým

Každý ocení, keď mu niekto urobí láskavosť, niekoho to však skutočne dojme. S niekým si vieme najlepšie udržať vzťah, keď im uľahčíme život, urobíme kávu alebo pripravíme prekvapenie. Pre týchto ľudí platí, že činy sú viac než slová.

 

Kvalitne Strávený Čas

Porekadlo „kvalita nad kvantitu“ pasuje týmto ľuďom ako ušité. Preto je treba mať čistú hlavu a energiu venovať sa jeden druhému, keď ste spolu. Vypnúť svoje zariadenia, odstrániť akékoľvek rozptýlenia a robiť niečo spolu, pozhovárať sa alebo naopak, jednoducho sa najesť spolu alebo zdieľať zážitok bez nadbytočných slov. Netreba sa obťažovať drahými darmi alebo nápaditými vetami, stačí prosto stráviť spolu kvalitný čas.

 

Chapmanova teória pomohla za posledné dekády desiatkam tisícov párov po celom svete. Zároveň otvorila nové možnosti skúmania v psychológii, vrátane nových prejavov lásky. Oslovila vás teória? Ak máte radi ľudí a fyzický kontakt je váš prejav, pridajte sa k huggerom a poďte s nami rozdávať šťastie do ulíc! Už 26. júna. Svoje mesto môžete registrovať od 1.4. Prihlásiť sa potom budete môcť od 1.5.

 

Autor:

Jozef Hempfinger

 

Zdroje:

What Are the 5 Love Languages? - 5lovelanguages.com

What Are the 5 Love Languages? Everything ... know – mindbodygreen.com

What Are the 5 Love Languages? -verywellmind.com

 

 


 

14.03.2024
6 min

NOVINKY ZO SVETA OBJATÍ

Newsletter pre Hug Day je skvelý spôsob, ako zostať informovaný o blížiacom sa podujatí. Najnovšie udalosti týkajúce sa Hug Day, vrátane programu, noviniek a ďalších zaujímavostí. Takže, ak sa chcete stať súčasťou tejto úžasnej iniciatívy a nechať sa unášať pozitívnou energiou objatí, prihláste sa na newsletter pre Hug Day.

CHCETE OBJAŤ NAŠE COOKIES?