Príchod Jari – Ovplyvňuje Počasie naše Štastie?


Čistá obloha. Biely piesok. Morské vlny. Utiekli ste už niekedy pred zimou s týmito predstavami v hlave?

 

Počasie je neodmysliteľnou časťou našich životov. Bez námahy nás núti ostať doma alebo vytiahnuť päty von. Počasie ovplyvňuje, ako sa obliekame, ako sa nám šoféruje a koľko nám toho v záhradke vyrastie. Počasie nám zasahuje do mnohých aspektov života, no dokáže ovplyvnyť aj naše štastie? Ak áno, čo môžeme urobiť preto, aby sme si štastie udržali?

 

Veda, počasie a radosť zo života

Všeobecne je slnečné, teplé počasie považované za pekné. Zamračené, daždivé a chladné je zas mnohokrát nazvané škaredým. Keď sa však problematike venuje veda a meterológia, veci začnú byť zaujímavé. Hromada výskumu potvrdzuje, že teplota je jeden z najmenej podstatných prvkov počasia, ktoré ovplyvňujú štastie. Ľudia z celého sveta potvrdili, že viac záleží na tom, čo priamo ovplyvňuje naše bezpečie a pohodlie. Napríklad hmla mnohým pokazila náladu, nakoľko nebolo nič naokolo vidno. Silný vietor tiež nepomáha, nakoľko môže viesť ku poškodenému majetku a zraneniam. Toto je univerzálne. V Číne, Európe či Južnej Amerike.

 

To, koľko stupňov Celzia nám urobí radosť, záleží od toho, odkiaľ sme. Podľa niekoľkých článkov sú ľudia v chladných krajinách všeobecne štastnejší, než obyvatelia teplých krajín. Toto je prekvapujúce, Dáva to však zmysel. A nie je to úplne také jednoduché. Ľudia v chladných krajinách cítili nárast štastia s príchodom teplého počasia. Ľudia v teplých krajinách, na druhej strane, cítili nárast štastia, keď sa počasie ochladilo. Podobne, ľudia zo suchých regiónov vždy ocenili dážď a ľudia z daždivých krajov zas slniečko. Toto poukazuje na základy ľudskej nespokojnosti; keď je zima, želáme si teplejšie počasie a keď je horúco, tak sa chceme schladiť. Z tohto vyplýva mnoho. Vždy chceme to, čo nemáme a mnohých z nás teší zmena, pretože nám to ponúka radosť z prekvapenia. No a rozdiel z chladu do tepla je všeobecne výraznejší (a prekvapivejší) než prechod z tepla do zimy.

 

Aspoň zatiaľ. Globálne oteplovanie prináša šokujúce zmeny po celom svete, no tieto prekvapenia nám radosť nerobia. Zvýšená morská hladina, požiare a iné následky prinášajú viac škody, než úžitku. Čo iné teda ovplyvňuje naše štastie?

 

Pohyb a strava

O endorfýnoch a cvičení ste už určite počuli. Mnoho výzkumu potvrdzuje aktiváciu hormónov štastia, ako je oxytocín a endorfýn, pri fyzickej aktivite. Dôležité je nenútiť sa a užívať si pohyb svojím spôsobom. Práve vďaka tomu sú fyzicky aktívni ľudia všeobecne štastnejší. Ľudia s vyváženejšiou stravou (rastlinnou) sa vo výzkumoch tiež prejavili štastnejšími. Opäť bolo očividné, že si jedlo užívame, keď sa doňho nenútim. Preto je fajn si občas dať niečo, čo nás poteší, bez ohľadu na názor z medicíny. Sú to totiž maličkosti, čo nás v živote najviac potešia.

 

Záver

Každý deň čelíme prekážkám, ale aj potešeniam z nášho okolia, ktoré priamo ovplyvňujú naše štastie. Počasie nie je výnimkou a môže nás výrazne ovplyvniť, podľa toho, odkiaľ pochádzame a čo si ceníme. Hmla, silný vietor a zdraviu neprospešné podmienky nevyhovujú nikomu. Teplo, dážď a chlad si však nájdu svojich fanúšikov. Okrem počasia nás môžu potešiť aj iné prvky, ako napríklad strava, pohyb a pocit bezpečia. Byť si vedomý, ako na nás vplýva naše prostredie, je pre našu pohodu kľúčové. No dôležitým poučením však nadaľej ostáva, že radosť si môžeme urobiť aj sami a to v mnohých životných situáciach. Pridaj sa k podujatiu a Hug Day a zaži radosť vo svojom meste. V akomkoľvek počasí. Za svetla aj za tmy.

 

Zdroje:

Tsutsui, Y. (2012) – Weather and Individual Happiness

Peng et al. (2016) – Analyzing Personal Happiness ... A Geospatial Approach

16.04.2024
6 min

NOVINKY ZO SVETA OBJATÍ

Newsletter pre Hug Day je skvelý spôsob, ako zostať informovaný o blížiacom sa podujatí. Najnovšie udalosti týkajúce sa Hug Day, vrátane programu, noviniek a ďalších zaujímavostí. Takže, ak sa chcete stať súčasťou tejto úžasnej iniciatívy a nechať sa unášať pozitívnou energiou objatí, prihláste sa na newsletter pre Hug Day.

CHCETE OBJAŤ NAŠE COOKIES?