Veda objatí neustále prekvapuje


Úprimné objatie je malé gesto, ktoré nám vie urobiť obrovskú radosť. Vo svojej jednoduchosti a nenáročnosti nám dokáže dodať istotu a pocit zázemia. Niekedy poslúži aj ako pozdrav a to nám bohato stačí. Možno preto sa nad objatiami nikdy nezamýšľame. Napriek tomu sú objatia vo vedeckom výzkume zdrojom mnohej inšpirácie. Práve vďaka tomuto faktu sú objatia v dnešnej dobe terapeutickým nástrojom a zdrojom inovácie na spájanie ľudí po celom svete. Poďme sa spoločne pozrieť na technickú stránku objatí a niektoré z mnohých aktuálnych vývojov okolo tohto symbolu útechy.


Chémia objatí

Dobrý pocit z objatia je priamym dôsledkom fyziologických zmien v našich telách. Čo sa týka hormónov, najčastejším fenoménom je znížená hladina kortizolu, taktiež známeho ako stresový hormón. Naopak, hormón šťastia oxytocín sa zvyšuje. To sa prejavuje úľavou v podobe uvoľnenia srdcových tepien, zregulovaného dychu a krvného tlaku. Tieto objavy poukazujú nielen na zaujímavý vzťah medzi týmito dvoma hormónmi. Zároveň svedčia o dôležitosti duševnej pohody pri liečbe bežných kardiovaskulárnych chorôb.

 

Objatia u neplnoletých

Niekoľko článkov skúmalo, ako novorodenci vnímajú objatia. Deti do dvoch rokoch reagujú prevažne na silu zovretia a teplo. Pochopiteľne, príliš pevné zovretie spôsobilo väčšine nevoľnosť. Teplé objatie malo naopak upokojujúci účinok. Novorodenci taktiež vedia odlíšiť svojich rodičov od cudzích ľudí, ako presne však naďalej ostáva neznámym. 

 

Iné štúdie zas našli pozitívny vzťah medzi duševným zdravím a množstvom objatí v skorom detstve. Deti, ktoré bývali častejšie objímané (aspoň raz denne) sa prejavovali ako pokojnejšie, radostnejšie a spoločensky zdatné. Zároveň prejavovali aj pevnejšie odhodlanie a  neodradnosť pri zložitých úlohách. Existujú teda určité dôkazy, že starostlivosť o druhých je kľúčová pre pevnú vôľu pri životných prekážkach. Tento nález je dôležitý, pretože sa spája s inými témami v psychológii, napríklad odlišnosti ľudí v chudobných a bohatých prostrediach. 

 

Objatia na diaľku

Sila objatia dosiahla aj odevný priemysel. Produkty môžu pomôcť dospelým aj deťom. Cestujúce páry môžu oceniť náramky prepojené cez svetovú sieť. Jednoduchým dotykom náramku môžeme poslať vibráciu svojmu blízkemu ako náhradu objatia. Podobne fungujú aj „Huggy Pyjamas“ pre deti, kedy sa deti môžu obliecť do overalu vyžarujúceho teplo a vibrácie, ktoré pripomínajú objatie. Hoci sa tieto produkty nevyrovnajú pravému objatiu, môžu v nás prebudiť podobné pocity využitím vibrácií, tlaku a tepla. Technológia pritom vychádza z našich znalostí o takzvanom „deep pressure touch“. To je pomenovanie pre akýkoľvek dotyk, ktorý ma relaxačný účinok na celé telo, svaly a pod.

 

Obajtia bez človeka

Sociálna robotika sa objatiam vyhnúť nemohlam a preto bolo za posledné desaťročia vyvinutých niekoľko špecifických modelov objímacích robotov. "Huggiebot 2.0" od ETH Zürich bol obzvlášť podrobným; okrem prispôsobeniu sa výške osoby sa mal robot aj spontánne prispôsobiť spôsobu káždého objatia. Toto bolo dosiahnuté prostredníctvom prispôsobivého zovretia (slabšie/silnejšie), tľapkania po chrbte a podobných pohybov. Zámerom teda bolo vytvoriť neobyčajne ľudského a prirodzeného robota pre ľudí, ktorí nemajú osobu na objatia. Takáto vymoženosť by najviac pomohla pri kognitívnej terapii klientom, pre ktorých je ťažké sa potrebne uvoľniť.

 

Na záver

Téma objatí a spolupatričnosti ľudí je neustálou inšpiráciou pre vedecký a sociologický výskum. Mnohé teórie, analýzy a vynálezy boli vytvorené v snahe napodobniť silu úprimného objatia a poskytnúť potešenie tým, ktorí to najviac potrebujú. Pomôž aj ty a staň sa huggerom. Od 1. apríla budeš môcť zaregistrovať svoje mesto, či už na Slovensku alebo kdekoľvek na svete. Od 1. mája sa následovne začne registrácia huggerov, ktorí pôjdu 29.6. do ulíc rozdávať objatia. Pre aktuálne informácie sleduj náš instagram alebo newsletter.

 

Zdroje:

Infants Show ... to Parental Hugs - Yoshida et al., 20220

Hugs and Cortisol ... Momentary Assessment Study – Romney et al., 2023

Meanings of Hugging ... implications – Forsell et al., 2012

The Influence of Hug ... Intelligence Improvement - Adriansyah et al., 2017

In the Arms of a Robot ... Gestures – Block et al., 2023

08.03.2024
7 min

NOVINKY ZO SVETA OBJATÍ

Newsletter pre Hug Day je skvelý spôsob, ako zostať informovaný o blížiacom sa podujatí. Najnovšie udalosti týkajúce sa Hug Day, vrátane programu, noviniek a ďalších zaujímavostí. Takže, ak sa chcete stať súčasťou tejto úžasnej iniciatívy a nechať sa unášať pozitívnou energiou objatí, prihláste sa na newsletter pre Hug Day.

CHCETE OBJAŤ NAŠE COOKIES?