Objímanie stromov


Objav silu stromov skrz objatia

V dnešnom uponáhľanom svete, plného stresu a úzkosti, hľadáme stále nové cesty k vnútornému pokoju a harmónii. Jedným z prekvapivých, no zároveň jednoduchých a dostupných riešení, môže byť objímanie stromov. V tomto článku sa dozvieš o technike objímania stromov, ich pozitívnych účinkoch a o majstrovstvách sveta v tejto netradičnej aktivite. Predstavíme ti aj koncept Stromu Tajomstiev, ktorý ti pomôže zbaviť sa starostí.

Vedci zistili že …

Objímanie stromov je pre ľudí prospešné. Kôra stromov je bohatým zdrojom terpénov, ktoré majú priaznivý vplyv na našu imunitu. Znižujú stres, úzkosť a zlepšujú náladu. Stromy sú tiež dôležité pre udržanie rovnováhy nášho ekosystému. Štúdie preukázali, že blízkosť prírody má pozitívny vplyv na naše fyzické a duševné zdravie. Objatie stromu nám pomôže cítiť sa pokojnejšie, znižuje hladinu stresu, čo vedie k uvoľnenejšiemu a pokojnejšiemu stavu mysle. Je to,preto že stromy uvoľňujú prchavé organické zlúčeniny známe ako fytoncídy, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie.

Shinrin Yoku

Japonská technika, tiež známa ako „lesné kúpanie“, je prax pochádzajúca z Japonska. Zahŕňa ponorenie sa do prírody na zlepšenie fyzického a duševného zdravia. Cvičenie zahŕňa pomalú, vedomú prechádzku v lese alebo inom prírodnom prostredí. Pri chôdzi je potrebné sa zamerať na pamiatky, zvuky a vône prírody. Pri vnímaní zapoj svoje zmysly, aby sa vytvorilo hlboké spojenie s prostredím. Predpokladané výhody Shinrin Yoku sú zníženie stresu, úzkosti, zlepšenie nálady, spánku a zvýšenie celkovej vnútornej pohody. Táto prax sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou a veľa ľudí sa v súčasnosti zúčastňuje organizovaných lesoterapeutických vychádzok pod vedením vyškolených sprievodcov.

Majstrovstvá sveta v objímaní stromov

Táto súťaž sa každoročne koná v Halipuu lese v Levi vo Fínsku. Súťaž má dve kategórie – nad 16 rokov a pod 16 rokov. Súťaž pozostáva z troch častí:

Rýchlosť objímania: V jasne označenom priestore, objať čo najviac stromov za jednu minútu, pričom každé objatie trvá minimálne päť sekúnd.

Venovanie: Najoddanejšie objatie (preukazujúce lásku, rešpekt atď.) konkrétneho stromu podľa výberu účastníka, trvajúce maximálne jednu minútu.

Freestyle: Najkreatívnejšie objatie. Štýl objatia je otvorený pre vlastnú interpretáciu účastníka. Freestyle sa koná pre jeden strom v maximálnom trvaní jednej minúty.

Vyhráte ten, kto nazbiera najviac bodov po sčítaní všetkých troch kategórií.

Cieľom tejto akcie je :

-  Zvýšiť povedomie o prírode v miestnej a globálnej komunite,

-  zvyšovať povedomie o výhodách stromov pre ľudské zdravie,

-  zvýšiť úctu k prírode,

-  usporiadať priateľský, spoločný zážitok, ktorý spája ľudí.

Strom Tajomstiev

Halipuu, okrem majstrovstiev v objímaní stromov, skrýva aj strom tajomstiev. Prostredníctvom tohto linku sa môžeš zbaviť ťažkostí, ktoré ťa trápia. Raz týždenne sa všetky starosti vytlačia, spália a popol sa využije ako výživa pre stromy tajomstiev. Tie ich premenia na kyslík a energiu. Táto milá aktivita prináša uvoľnenie mysle a ukazuje, že aj zlé veci sa vedia premeniť na niečo dobré, ak sa na ne pozrieme z iného uhla.

Autorka : Simona Hajnalová

Zdroje:

https://silvotherapy.co.uk/articles/benefits-of-hugging-trees

https://silvotherapy.co.uk/scottish-tree-hugging-championships

https://dailydish.co.uk/the-healing-power-of-tree-hugging/#hugging-a-tree-is-powerful-medicine

https://itrafoundation.org.in/1023-2/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8158490/

https://chantfull.com/tree-hugging-the-healing-power-of-nature/#h-the-science-behind-tree-hugging

21.03.2024
6 min

NOVINKY ZO SVETA OBJATÍ

Newsletter pre Hug Day je skvelý spôsob, ako zostať informovaný o blížiacom sa podujatí. Najnovšie udalosti týkajúce sa Hug Day, vrátane programu, noviniek a ďalších zaujímavostí. Takže, ak sa chcete stať súčasťou tejto úžasnej iniciatívy a nechať sa unášať pozitívnou energiou objatí, prihláste sa na newsletter pre Hug Day.

CHCETE OBJAŤ NAŠE COOKIES?